Zagrijavanje

 

Zagrijavanje

 

Da bismo iz tijela izvukli maksimalne napore, prije svakog vježbanja potrebno je dobro zagrijavanje. Tako tijelo pripremamo za napore koji će uslijediti, a ujedno sprečavamo različite stresove koji se događaju u organizmu bez vidljivijeg osjeta i našeg znanja. Osim toga, zagrijavanjem sprečavamo mogućnost različitih ozljeda koje nastaju zbog velike tenzije hladnog tijela, kao npr. istegnuće tetiva, mišića, iščašenja zglobova itd. Zagrij se prije vježbanja u  generalnosti nemoguće je napraviti totalnu fleksibilnost bez zagrijavanja i zato uvijek nađi vremena za kompletno zagrijavanje. Jedan od vodećih uzroka povreda je nepravilno i totalno ne zagrijavanje.Tvoje tijelo nemože funkcionirati dinamično u svojoj normali dok je u hladnom stanju. Provedi najmanje 10 do 20 minuta u generalnim aktivnostima kao trčanje, preskakanje preko spage, jahanje bicikla ili aerobik prije početka rastezanja i energičnih vježbi. Efektivno zagrijavanje diže temperaturu tijela oko 2 stupnja iznad normale. Znaj da si dostigao zagrijavanje kad osjetiš lagan znoj potijelu. Tek nakon dobrog ugrijavanja, prelazi se na vježbe istezanja. Dobro istegnutim i zagrijanim mišićima postiže se pokretljivost i mekoća u izvođenju tehnika. Posebna pažnja posvećuje se nogama. Poznato je da je noga 70% snažija od ruke, a budući da je prirodno stvorena za hodanje, potrebno je mnogo više vremena da se uvježba i postane funkcionalno oružje. U početku se težište treninga prebacuje upravo na ove vježbe, jer se zagrijavanjem i istezanjem aktiviraju mišići koji su u svakodnevnom životu neaktivni. Zato se zagrijavanju, a osobito istezanju, prilazi s velikom pažnjom od najjednostavnijih ka najsloženijim vježbama.

Gimnastičke vježbe se mogu prema vlastitoj želji nadopuniti i drugim vježbama, a što je posebno zanimljivo, mogu se vježbati i u paru, tako da omogućavaju rad i ljudima koji nemaju natjecateljske pretenzije, već rekreacijski pristup Taekwondou. Prirodno je da se sve vježbe u ovoj seriji ne mogu odmah pravilno i u potpunosti izvesti te je potrebna strpljivost, no budite sigumi u tom slučaju rezultat neće izostati.

Ako se vježba u klubu, već se prema pripremnoj gimnastici može odrediti kvaliteta rada, jer bi svaki dobar trener trebao raspolagati širokom lepezom gimnastičkih vježbi koje se kombiniraju prema strosnoj dobi i razini znanja (pojasa) praktikanata.

Dakle ukratko, zagrijavanje obuhvata vježbe istezanja, razvoja snage, izdržljivosti i opuštanja.

Kvalitetno zagrijavanje jedan je od osnovnih preduvjeta za kvalitetan trening. U prvih 6 mjeseei treniranja, to je jedan od najvažnijih dijelova treninga. Glavni je cilj ovih vježbi pripremanje tijela za izvođenje Taekwondo tehnike.

Već je rečeno da zagrijavanje i istezanje ima odreden logički redoslijed i da je potrebno krenuti od jednostavnijih prema složenijim vježbama.

 

Efekti zagrijavanja 

 

Kad stigneš povećanu temperaturu tijela nekoliko događaja se zbiva u tvoju korist i spremaju te za naporne vježbe.

Opadanje ljepljivosti misića: dopušta tvojim mišićima da se opuste i skupe brze kroz dulji period.

Povećanje u mehaničkoj efikasnosti:

Povećanje u dostavi oksigena:mišićima kroz povećani tok krvi.

Umanjenje mlječne kiseline:prema pojačanom toku krvi koji poboljšava rad mišića i smanjuje ukočenost i bol prošlih vjžzbi.

Povecanje fleksibilnosti:u tetivama, mišićima, žilama i ligamentima.

Povećanje kardiovaskulara:Poboljšanja kardiovaskular kapaciteta dopustajući rad sa većim teretom

Sve ove aktivnosti su jako potrebne za sigurne fizičke vježbe,što se bolje zagriješ bolje ćeš trenirati.Ako misliš da nemaš vremena za zagrijavanje uzmi u obzir koliko ti vremena treba za rehabilitaciju poderanih mišića ili ligamenata

 

Vrste zagrijavanja

 

Pasivna zagrijavanja: Su ona koja podižu temperaturu tijela kroz  ne fizička sredstva, kao sto su saune,topli tus i trljanje tijela. Osim u specijalnim slučajevima,oni su najmanje efektivna sredstva zagrijavanja, posto ona dižu temperaturu tijela bez upotrebe mišića i zglobova.

Nespecificna zagrijavanja: Su zagrijavanja koja uključuju velike grupe mišića, i ne odnose se na direktno ciljanu aktivnost. Primjeri su umjereni stupnji plivanja, jahanja bicikla i generalni gross motor pokreti.Ova zagrijavanja su dobra za požetak vijezbanja jer imaju malu potražnju viježbi.

Specifična zagrijavanja: Su zagrijavanja koja se koncentriraju na grupe mišića koje će biti upotrebljavane u vježbanju npr:zagrijavanje nogu za udaranje u tijelo , zagrijavanje ruku za zahvate i zagrijavanje gornjeg dijela tijela za udaranje.Specifično zagrijavanje bi trebalo pratiti nespecifično.One su najkorisnije vrste zagrijavanja pošto stvaraju efikasnost mišića, smanjuju povrede u frekventno upotrebljavanim mišićima i zglobovima i tako povećavaju neuromuskularnu kondiciju. Na kraju nespecifičnih zagrijavanja počni sa specifičnim, fleksibilnost vježbanja obuhvatajući rotaciju zglobova. Dinamično rastezanje i statično rastezanje.