5. Evropsko prvenstvo za klubove

 

Tokom ove sedmice, selekcija taekwondo kluba Novi Grad Sarajevo je uzela učešća na petom Evropskom prvenstvu za klubove koje se održalo u turskoj prijestolnici, od 5. do 9. Februara. U okviru nastupa takmičara Novog Grada, najznačajniji rezultat je ostvarila je takmičarka do 41 kg u kadetskoj konkurenciji, Džejla Makaš, osvojivši srebrenu medalju. Džejla je, nakon što je savladala protivnice u kvalifikacijama, u polufinalnoj borbi je izvojevala pobjedu nad predstavnicom Turske, a nažalost u finalu poražena od predstavnice Kazahstana. Još dva takmičara Novog Grada su bili nadomak medalje, Kerim Omerbegović u konkurenciji juniora do 51 kg i Sadmir Habibović u konkurenciji juniora do 55 kg su nakon dvije pobjede u svojim kategorijama poraženi u trećim kolima u borbi za medalje. Ostali takmičari, njih dvanaest, Samir Selimović, Arman Dubravac, Asja Šahić i Edna Abaspahić u seniorskoj konkurenciji, Nedžad Husić, Adna Borić, Ali Rašidagić, Amar Hadžagić, Eldar Abdulović, Ajna Makaš, Ilda Kovačevič i Katarina Kraišnik u juniorskoj konkurenciji, su nažalost poraženi u prvim kolima borbi. Takmičare je vodio trener kluba Haris Husić.

Evropsko prvenstvo za klubove je rankirani turnir G1 klase, na kojem se sakupljaju bodovi za svjetsku ranking listu, a koja je jedino mjerilo kada se radi o kvalifikacionom nastupu na Olimpijskim Igrama. Ove godine takmičenje je okupilo oko 1200 takmičara iz 52 države sa preko 300 timova.

Veoma zapažen rezultat za našu državu, srebro u kadetima na Evropskom prvenstvu, jedan je od pokazatelja da se naši takmičari, uz dosljedan rad, mogu nositi sa vrhunskim borcima širom Evrope, a i cijeloga Svijeta. Naši takmičari su pokazali da su spremni za ostvarivanje velikih rezultata, što je rezultat pomno isplaniranog programa treninga i nastupa na takmičenjima, te male pomoći roditelja i općinskih, kantonalnih, federalnih i državnih institucija, te firmi BH Telecom i Elit Nutrition, kao i medija koji redovito stoje iza naših rezultata, te se ovom prilikom svima zahvaljujemo. – izjavio je trener Haris Husić.

 

Dzejla na postolju   EPza klubove04  EPza klubove02 
EPza klubove01  Sa trenerom  EPza klubove03
     

114 Internacionalni seminar za suce

 

Internacionalni refresher course broj 114, je završen. Na njemu je pored svojih kolega Alena Vidojevića  i Bojana Lalića, učestvovao i Belmir Berberović. Seminar se održao u turskoj prijestolnici, Istanbulu u Wow hotelu u blizini aerodroma. Seminar je trajao od 1. - 4. februara, a naši kandidati su imali priliku u 4 dana proći sva predavanja o sudačkim pravilima, sudačkim gestikulacijama, vježbati praktično na jojsticima, praktično u borbi i na kraju završiti sa pismenim ispitom, ispitom iz vođenja borbe, praktičnim ispitom dodjeljivanja bodova i brzine reakcije na jojsticima i testovima izdržljivosti. Naravno, svi naši suci su položili testove visokim ocjenama i pohvaljeni za svoj angažman na ispitu. Sve troškove odlaska, noćenja i sudačkih taksi je snosio Taekwondo Savez BiH i Federalni Savez BiH. Suci ponosni predstavnici BiH.

 

114IRRC04  114IRRC03 
114IRRC02 114IRRC01

Kalendar

February 2018
M T W T F S S
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28

Slučajno odabrana slika